Översikt

Söderarm är en konferensanläggning belägen på en gammal fyr – och lotsplats med hus från 1800-talet. Läget i yttre skärgården, på gränsen mot Ålands hav, ger denna konferensanläggning en unik miljö. 

Ön Torskär
Söderarm är egentligen namnet på fyrplatsen. Själva ön, som heter Torskär, är i storlek c:a 430 m i nord-sydlig riktning och c:a 240 m i väst-östlig riktning. Ön består till största delen av klippor och hällar. Det är en karg skärgårdsnatur i det yttersta havsbandet. Bebyggelsen ger intryck av ett gammalt skärgårdssamhälle. Vi har valt att invändigt behålla den miljö som fanns när vi kom till Söderarm 1999, vilket är 50-60-tal ( Det skedde då en stor rustning ). Vi har inrett husen som de bostäder de en gång var, vilket ger en genuin hemkänsla långt ifrån vanlig konferensmiljö.

Byggnader
De hus vi använder i vår verksamhet är tre f.d. bostadshus, ett f.d. bevakningshus med övernattningsmöjligheter, två f.d. militära baracker och diverse uthus. Militären har funnits på ön sedan 2:a världskriget och vi är än i dag militära. Söderarm AB disponerar i dag samtliga hus och ön ägs av staten via Fortifikationsverket. För fyren ansvarar Sjöfartsverket.

Öppet året runt i fantastisk miljö
År 2000 var vårt första egentliga verksamhetsår. Vi satte en målsättning på 500 övernattande gäster per år. De senaste åren har vi haft ca 600 och antalet besökare ökar för varje år. Därtill kommer dagarrangemang för ca 200 gäster/år. Sedan 2014 har vi välbesökta julbord. Fortfarande har vi expansionsutrymme och då främst under vinterhalvåret. Vi har öppet året runt, vilket är ganska ovanligt i skärgården. Vår miljö är unik och förenar äventyrskänsla med lugn och ro.

Vädret
Vädret är varierande på Söderarm med snabba växlingar. Vi har många, härliga soltimmar hos oss. Det öppna läget gör att det blåser ofta men ibland ligger havet nästan blankt. SMHI har en väderstation på ön, som du kanske har hört rapporter från i sjörapporten. Solens uppgång och nedgång är spektakulär. Fullmånen lyser ibland vackert över havet och ön.

En grupp i taget
Varje grupp får vår hela uppmärksamhet och service eftersom vi endast tar emot en grupp i taget. Ingen grupp är för liten, men en del är för stora. Konferenser för fler än 15 får gott om plats i Markan, men i Tornet blir det lite för trångt. Middag kan dock upp till 23 personer äta i Tornet. Är ni fler till middagen, serverar vi den i Markan.

Högtider/fester eller liknande kan vi anordna för 50 personer varav 35 kan övernatta. Då äts middagen i Markan och ett antal rum är två och trebäddsrum. Några rum kan få extrabäddar. Våra gäster under åren har varit av alla slag. Ledningsgrupper, projektgrupper, företag med VIP-kunder, födelsedagsfirare, bröllopssällskap, familjeträffar med mera. Grupper som söker det annorlunda/unika.

Mat
Sist men inte minst – vår mat! I gästboken kan vi läsa hur våra gäster i alla tonlägen beskriver vår fantastiska, hemlagade mat. Härligt komponerad, mycket välsmakande och rikligt. Självklart har vi mycket fisk på menyn, om möjligt från närområdet. Exempelvis tar vi ibland hem vildfångad lax från Östersjön. Ibland har vi rådjur och älg från trakten. Våra gäster får alltid en komplett meny i förväg. Självklart ordnar vi mat för dig som äter vegetariskt, veganskt, har matallergi eller behöver någon form av specialkost. Meddela önskemål i god tid.

Besökare
Det går fint att komma hit med egen båt och hälsa på! Vi har en gästbrygga som är den första bryggan du möter när du kommer väster ifrån. Övriga kajer är reserverade för yrkestrafik. Du kan ströva omkring utomhus på ön, men tänk på att det kan finnas betalande gäster på ön som kanske arbetar. Vi kan inte erbjuda service som toalett eller dusch. Sommartid finns souvenirer, läsk och glass att köpa i souvenirboden. Ska du tälta rekommenderar vi Tyvskär, på andra sidan sundet. Sopor tar du med i land. Hundar måste vara kopplade då vi har mycket djurliv här. Kajak kan vara marigt att angöra. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med att hitta en plats om vi har den möjligheten. Ett litet museum finns att besöka om man vill.