Om Söderarm

Natur

Torskär, som ön heter, är en ovanligt hög ö för att ligga här ute i havsbandet, 10,5 m över havets yta. Naturligtvis är den karg med klippor och hällar. Vi har fyra, vindpinade, stora granar, planterade av någon längre tillbaka. I övrigt är det låga buskar, vilket gör att vi alltid känner vinden.

Under vår och försommar har vi en oerhört artrik flora, som skiftar i många färger. På sensommaren kan här vara brunbränt då ön består av berg med bara tunn jord.

Vinterhalvåret är en oerhörd kontrast till sommaren. Nu har vi skiftande färger i grått, blått och andra dova nyanser. Det vackraste som finns är en vinterdag med lite snö på marken, sol och blå himmel. Då bara gnistrar det! Vinterkvällar har vi en enorm stjärnhimmel för att inte tala om när det är fullmåne. Vi ser till och med norrsken lite då och då.

Vårt fågelliv är rikligt under vår och sommar. Många arter av flyttfåglar mellanlandar hos oss på sin väg norr- eller söderut på vår och höst som kungsfågel, rödhake, gråsiska, sidensvans med med flera. Från slutet av april – juli månad har vi mycket häckande fågel. Här häckar bl.a. den sällsynta silvertärnan. Den är dock jobbig eftersom den ”anfaller” oss människor. Samtidigt med silvertärnan häckar fisk- och skrattmås, strandskata, rödbena, roskarl,  ladusvala, ejder, knipa m.fl. sjöfåglar. Under hela året ser vi ofta örnar flyga in över ön. De är stora och majestätiska.

På Söderarm lever man nära naturen och det är naturens ljud som hörs.

Beskrivning

Söderarm är en gammal fyr – och lotsplats med hus från 1800-talet, se vidare under historia. De hus vi använder i vår verksamhet är tre f.d. bostadshus, ett f.d. bevakningshus med övernattningsmöjligheter, två f.d. militära baracker och diverse uthus. Militären har funnits på ön sedan 2:a världskriget och vi är än i dag militära. Söderarm AB disponerar i dag samtliga hus ( ägs av staten via Fortifikationsverket ).

Själva ön, som heter Torskär, är i storlek c:a 430 m i nord-sydlig riktning och c:a 240 m i väst-östlig riktning. Ön består till största delen av klippor och hällar. Det är en karg skärgårdsnatur i det yttersta havsbandet. Bebyggelsen ger intryck av ett gammalt skärgårdssamhälle. Vi har valt att invändigt behålla den miljö som fanns när vi kom till Söderarm 1999, vilket är 50-60-tal ( Det skedde då en stor rustning ). Vi har inrett husen som de bostäder de en gång var, vilket ger en genuin hemkänsla långt ifrån vanlig konferensmiljö.

År 2000 var vårt första egentliga verksamhetsår. Vi satte en målsättning på 500 övernattande gäster per år. De senaste åren har vi haft ca 600! Därtill kommer dagarrangemang för ca 200 gäster/år. Fortfarande har vi expansionsutrymme och då främst under vinterhalvåret. VI HAR ÖPPET ÅRET OM, vilket är ganska ovanligt i skärgården.

Vår miljö är unik och förenar äventyrskänsla med lugn och ro.

Varje grupp får vår hela uppmärksamhet och service eftersom vi endast tar emot en grupp i taget. Ingen grupp är för liten, men en del är för stora. Vi kan inte ta emot mer än 22 personer i ett konferens/kundmötesarrangemang med middag i Tornet och övernattning. Högtider/fester eller liknande kan vi anordna för 50 personer varav 33 kan övernatta. Då äts middagen i Markan och ett antal rum är två och trebäddsrum. Några rum kan få extrabäddar. Våra gäster under åren har varit ledningsgrupper, projektgrupper, företag med VIP-kunder, födelsedagsfirare m.m., Grupper som söker det annorlunda/unika.

Sist men inte minst – vår mat! I gästboken kan vi läsa hur våra gäster i alla tonlägen beskriver vår fantastiska mat, hemlagad, härligt komponerad, mycket välsmakande och rikligt. Självklart har vi mycket fisk på menyn, om möjligt från närområdet. Den kompletteras gärna med rådjur och älg från trakten. Våra gäster får alltid en komplett meny i förväg.

Boende

För våra gäster finns 24 sovrum och 35 bäddar fördelade på bostadshusen Stiltje, Bris, Kuling, Luckan, Lilla Sviten och huvudbyggnaden Storm
Storm ( f.d. utkiken ) 4 enkelrum, 2 tvåbäddsrum, två duschar och 3 toaletter
Kuling ( f.d. fyrmästarbostaden ) 4 sovrum, varav 1 enkelrum, och 3 tvåbäddsrum, kök och litet vardagsrum, 2 duschar och 2 toaletter, stor vindskyddad uteplats
Bris ( f.d. lotsbostaden ) 4 rum, varav 3 enkelrum, 1 trebäddsrum och kök, dusch och toalett
Stiltje ( f.d. fyrvaktar / båtsmansbostaden ) 4 rum, varav 3 enkelrum och 1 trebäddsrum, dusch och toalett
Luckan ( f.d. militärbaracken )

“Lilla Sviten”

Sommarrummet

 

5 sovrum varav 4 enkelrum, 1 tvåbäddsrum, litet kök, dusch och toalett

är ett mindre rum med möjlighet till två bäddar, kök med trinett och dusch/toa, egen altan

är ett enkelt rum med våningssäng, trinett med rinnande kallt vatten och litet matbord

Det är totalt 35 fasta bäddar ( utan Dyningen ), som kan kompletteras med 2 extrabäddar.

Matsalar / Måltider. Frukost och lunch serveras i Frukostmatsalen ( 12 platser ) och/eller i Lilla matsalen ( 10 platser ), som är i Storm Middag äts i Tornet och dukas på vita dukar med kandelabrar och vackert porslin. Totalt antal middagsplatser i Tornet är 22. Måltider för större sällskap än 22 personer ( upp till 50 personer ) serveras i Markan = stora konferensrummet. Kaffe ställs fram på lämpligt ställe beroende av var gästerna sitter och arbetar.

Konferenslokaler

1. Den största och mest traditionella konferenslokalen är inrymd i den f.d. militärmatsalen = Markan, beräknad yta 80 kvm. Här sitter 23 personer ledigt vid bord. Det är möjligt att vara upp till 35 personer. Lokalen är konferensutrustad, se vidare teknisk utrustning. I anslutning till lokalen finns ett stort kök vilket kan användas som grupparbetsrum

2. Tornet i Storm. Detta är en mycket speciell lokal – den har hela fönsterväggar i alla väderstreck! Upp till 15 personer arbetar bra i denna lokal. All konferensutrustning är lös ( p.g.a. fönstren ).

3. Lilla matsalen, som ligger rakt under Tornet, rymmer maximalt 10 personer och kan användas separat eller som grupprum till Tornet. Den har konferensskåp.

4. TV-rummet i källaren på Tornet fungerar som grupparbetsrum för diskussionsgrupper

5. Köken i Kuling och Bris är iordningställda för att kunna fungera som grupprum för maximalt 6 personer i varje kök.

6. När det är bra väder finns det många alternativ med bord/bänkar utomhus

 

Bastu/badtunna Vi har byggt om en bunker från 2:a världskriget till vedeldad bastu. Den består av ett basturum ( rymmer upp till 23 personer ) och ett kombinerat avslappningsrum/omklädnadsrum. I detta rum är det korgmöbler och fotogenlampor. Bunkern ligger på den allra yttersta klippan mot Ålands hav. Till bastun hör en avsvalkningsbassäng i en naturlig klippskreva.

I anslutning till bastun finns en stor badtunna ( rymmer 8-10 personer). Tänk att sitta här och ha havet på tre sidor!!!

Kanonbar Bland våra militära minnen finns täckningen till en 12-cm kanon, som har ingått i Söderarmsbatteriet. Det är möjligt att gå in i pjäsen och där inne där kanonen en gång fanns är nu en kanonbar för max 12 personer!

Fyren Fyren stod klar 1839. Själva stenkroppen är 21 m. I lanterninen satt från början en rovoljelampa och speglar. 1882 ersattes rovoljan av fotogen. 1928 byggdes lanterninen om och det blev en Dahlén fyr = gas 1953 elektrifierades fyren och fick ny linsapparat På 1950-5alet byttes originalfönstren ut mot ”industrifönster” 1970 delautomatiserades fyren 1999 i oktober släcktes den stora fyrlampan och en liten solcelldriven fyrlampa sattes upp på en ställning 2007 i november släcktes även den lilla fyrlampan 2009 på hösten byts ”industrifönstren” mot originalfönster

Teknisk utrustning

Tekniska utrustningen är flyttbar till det konferensrum som ska användas:

  • PC-projektor
  • En bärbar dator med CD/DVD spelare
  • Video
  • OH – projektor
  • CD-spelare
  • Bra bredband, Nätverk över hela ön
  • Blädderblock på ställning
  • En flyttbar mindre whiteboard. Stor whiteboard på väggen i Markan.
  • kopiering

 

Markan: stora konferensrummet har stor fast whiteboard och filmduk

Vi på Söderarm

Vi är fem personer som är den fasta arbetsstyrkan på Söderarm.
Det är:

Anngret – ansvarar för all verksamhet

Lotta – Söderarms kock

Agneta kallad Pyttan – anläggningens “allt i allo”

Åke A- ansvarar för alla hus

Åke K – extra kock

Magnus – allt i allo

Hantverkare anlitar vi en hel del beroende av vilka behov vi har

Historia

1645
På en gammal karta står det ”södra armen av udden”

1700-talets mitt
en fyrbåk uppfördes här på Tollskäret

1719
invaderar ryssarna Sverige/Roslagen och utkiken på Söderarm slår larm

1760-talet
planerades en fyr på ön

1839
var fyren färdig med ett stentorn på 21 m + lanternin med spegelapparat och rovoljelampa. Samtidigt byggdes det första bostadshuset

1843
byggdes ytterligare ett bostadshus

1848
byggdes den första båtslipen

1855
Rovoljelampan i fyren byts mot fotogen

1877
byggdes ny fyrmästarbostad = huset vid flaggstången, Kuling

1882
fick fyren försilvrade paraboliska speglar och fotogenlampor

1893
byggdes det nya båtslipar

1900
ca kom lotsarna till ön

1903
byggdes bostadshuset närmast hamnen, Stiltje. Huset är flyttat från Västergarns Utholme

1909
byggdes fyrmästarhuset till

1927
byggdes det som i dag är det grå huset, Bris

1928
byggdes fyrtornet om med ny lanternin och fick AGA – belysning med dalénljus = Gas

1937
började militären bygga skyddsvärn

1939 –1945
byggdes bl.a. bunkern som i dag är vedeldad bastu. Sju baracker byggdes ( två är kvar ) för de ca 200 man som låg i beredskap här ute i 1-3 år.

1946 – 47
genomfördes en ombyggnad av bostadshusen + att det byggdes en tvättstuga med badrum

1952
fick bostäderna elektricitet

1953
elektrifierades fyren och fick ny linsapparat

1960 – 1970 – talen
talen byggdes stora militära anläggningar i berget. 6 våningar inklusive källare, varje våning 120 kvm.

1970
delautomatiseras fyren

1970-talet
revs öns äldsta hus och några större uthus

1978
kompletterades verksamheten med sjöräddning

1984 – 86
byggdes ett nytt bevakningstorn/utkik på det hus vars första del byggdes 1843. I dag verksamhetens huvudbyggnad, Storm.

1997, sista september,
var sista arbetsdag för Sjöfartsverkets personal. Samma år blev vi vilande skyddsområde.

1999 i maj månad
började Söderarm AB att rusta och ställa iordning för konferensverksamhet

1999 i oktober
släcktes den gamla fyrlampan och ersattes av ”en lykta” på ställning.

1999
fattades beslut att det svenska invasionsförsvaret skulle läggas ned och ersättas av amfibieförband. Allt gammalt skulle bort! Söderarm AB får allt ovan jord kvar som historiska minnen.

2000
var den officiella starten för den konferensverksamhet som finns i dag.

2000 under sommaren
byggdes den gamla bunkern på öns nordspets om till vedeldad bastu

2002, 28 september,
sköts sista skottet med Söderarmsbatteriet

2002
fick bastun en avsvalkningsbassäng i en klippskreva

2004
påbörjade militären sin nedmontering av försvarsanläggningen.

2007 i oktober
invigdes den blivande kanonbaren:skenpjäs/täckningen till en av kanonerna i Söderarmsbatteriet. Den är placerad på Torskär som historiskt minne av batteriet

2007 i november
släckte Sjöfartsverket den ”lilla ficklampan” som har varit fyrljus sedan 1999.

2009 1:a januari
är Sjöfartsverkets epok på Söderarm slut. Allt övergår till Fortifikationsverket eftersom vi fortfarande är militära.

2009 juni – augusti
återuppstår vi som lotsplats så till vida att lotsar kommer från de stora kryssningsfartygen på kvällen, sover hos oss och återvänder tidig morgon till ett annat kryssningsfartyg

2009 Fortifikationsverket löser ut Sjöfartsverket, så att vi får endast en huvudman

2013 i november
invigdes en stor badtunna. Den står i anslutning till bastun.