Naturen på söderarm

Torskär, som ön heter, är en ovanligt hög ö för att ligga här ute i havsbandet, 10,5 m över havets yta. Naturligtvis är den delvis karg med klippor och hällar, men också grön med gräs, buskar och mindre träd. Vi har fyra  tre  två*, vindpinade, stora granar, planterade av någon längre tillbaka. I övrigt är det mest låga buskar, vilket gör att vi alltid känner vinden.

Under vår och försommar har vi en oerhört artrik flora, som skiftar i många färger. På sensommaren kan här vara brunbränt då ön består av berg med bara tunn jord.

Vinterhalvåret är en oerhörd kontrast till sommaren. Nu har vi skiftande färger i grått, blått och andra dova nyanser. Det vackraste som finns är en vinterdag med lite snö på marken, sol och blå himmel. Då bara gnistrar det! Vinterkvällar har vi en enorm stjärnhimmel för att inte tala om när det är fullmåne. Vi ser till och med norrsken lite då och då.

Vårt fågelliv är rikligt under vår och sommar. Många arter av flyttfåglar mellanlandar hos oss på sin väg norr- eller söderut på vår och höst som kungsfågel, rödhake, gråsiska, sidensvans med med flera. Från slutet av april – juli månad har vi mycket häckande fågel. Här häckar bl.a. silvertärna. Den är lite jobbig eftersom den gör utfall mot oss människor under häckningen, men vacker att skåda. Samtidigt med silvertärna häckar fisk- och skrattmås, strandskata, rödbena, roskarl, svala, strandpipare, ejder, knipa och andra sjöfåglar. Under hela året ser vi ofta havsörn flyga in över ön. De är stora och majestätiska – upp till 2,5 meter i vingbredd.

På Söderarm lever man nära naturen och det är naturens ljud som hörs.

*Vi har blivit av med några träd i stormar…