Söderarms fyrplats

Söderarm är en konferensanläggning belägen på en gammal fyr – och lotsplats med hus från 1800-talet. Läget i yttre skärgården, på gränsen mot Ålands hav, ger denna konferensanläggning en unik miljö. 

 

Ön Torskär = Söderarms fyrplats

Söderarm är egentligen namnet på fyrplatsen. Själva ön, som heter Torskär, är i storlek c:a 430 m i nord-sydlig riktning och c:a 240 m i väst-östlig riktning. Ön består till största delen av klippor och hällar. Det är en karg skärgårdsnatur i det yttersta havsbandet. Bebyggelsen ger intryck av ett gammalt skärgårdssamhälle. Vi har valt att invändigt behålla den miljö som fanns när vi kom till Söderarm 1999, vilket är 50-60-tal ( Det skedde då en stor rustning ). Vi har inrett husen som de bostäder de en gång var, vilket ger en genuin hemkänsla långt ifrån vanlig konferensmiljö.

De hus vi använder i vår verksamhet är tre f.d. bostadshus, ett f.d. bevakningshus med övernattningsmöjligheter, två f.d. militära baracker och diverse uthus. Militären har funnits på ön sedan 2:a världskriget och vi är än i dag militära. Söderarm AB disponerar i dag samtliga hus och ön ägs av staten via Fortifikationsverket. För fyren ansvarar Sjöfartsverket.

 

Öppet året runt i fantastisk miljö

År 2000 var vårt första egentliga verksamhetsår. Vi satte en målsättning på 500 övernattande gäster per år. De senaste åren har vi haft ca 600 och antalet besökare ökar för varje år. Därtill kommer dagarrangemang för ca 200 gäster/år. Sedan 2014 har vi välbesökta julbord. Fortfarande har vi expansionsutrymme och då främst under vinterhalvåret. Vi har öppet året runt, vilket är ganska ovanligt i skärgården. Vår miljö är unik och förenar äventyrskänsla med lugn och ro.

Vädret på söderarm

Vädret är varierande på Söderarm med snabba växlingar. Vi har många, härliga soltimmar hos oss. Det öppna läget gör att det blåser ofta men ibland ligger havet nästan blankt. SMHI har en väderstation på ön, som du kanske har hört rapporter från i sjörapporten. Solens uppgång och nedgång är spektakulär. Fullmånen lyser ibland vackert över havet och ön.

 

Ensam grupp på ön!

Varje grupp får vår hela uppmärksamhet och service eftersom vi endast tar emot en grupp i taget. Ingen grupp är för liten, men en del är för stora. Konferenser för fler än 15 får gott om plats i Markan, men i Tornet blir det lite för trångt. Middag kan dock upp till 23 personer äta i Tornet. Är ni fler till middagen, serverar vi den i Markan.

Högtider/fester eller liknande kan vi anordna för 50 personer varav 35 kan övernatta. Då äts middagen i Markan och ett antal rum är två och trebäddsrum. Några rum kan få extrabäddar. Våra gäster under åren har varit av alla slag. Ledningsgrupper, projektgrupper, företag med VIP-kunder, födelsedagsfirare, bröllopssällskap, familjeträffar med mera. Grupper som söker det annorlunda/unika.

 

Mat

Sist men inte minst – vår mat! I gästboken kan vi läsa hur våra gäster i alla tonlägen beskriver vår fantastiska, hemlagade mat. Den är härligt komponerad, mycket välsmakande och rikligt. Vår matstil är i grunden hederliga svenska rätter, lite gammal stil men uppiffat efter dagens trender. Självklart har vi mycket fisk på menyn, om möjligt från närområdet. Exempelvis tar vi ibland hem vildfångad lax från Östersjön. Ibland har vi rådjur och älg från trakten. Kött röker vi själva i vår rök som står på altanen. Mycket populärt är våra mustiga soppor på grönsaker. På våren blir det nässelsoppa på öns egna nässlor. All mat lagas här på ön! Vi bakar även det mesta brödet själva.

Våra gäster får alltid en komplett meny i förväg. Självklart ordnar vi mat för dig som äter vegetariskt, veganskt, har matallergi eller behöver någon form av specialkost. Det viktiga är att vi får veta i förväg.

 

Besök Söderarm med egen båt

Det går fint att komma hit med egen båt och hälsa på! Vi har en gästbrygga som är den första bryggan du möter när du kommer väster ifrån. Vi uppskattar stävtillägg så att många får plats. Övriga kajer är reserverade för yrkestrafik. Om du önskar köpa el så ordnar vi det. Du kan ströva omkring utomhus på ön, men tänk på att det kan finnas betalande gäster på ön som kanske arbetar. Vi kan inte erbjuda service som toalett eller dusch. Sommartid finns souvenirer, läsk och glass att köpa i souvenirboden och ett museum som alltid är öppet. Ska du tälta rekommenderar vi Tyvskär, på andra sidan sundet. Sopor tar du med i land. Hundar måste vara kopplade då vi har mycket häckande fågel. Kajak kan vara marigt att angöra med. Ta kontakt med oss så hjälper vi dig med att hitta ett skapligt bra ställe

Om du behöver övernattning ( kajak eller liten båt ) så ringer du och bokar i förväg. Vi har lite olika alternativ.

Hungrig? Då kan du köpa våra hemlagade frysta matlådor. Vi har micro!